Pakowarka próżniowa a także obieraczka do ziemniaków

Ziemniaki są – wolno powiedzieć – naszym daniem narodowym oraz mimo że uważa się je za plon wysokokaloryczny, tak naprawdę nie są tuczące, i co jest bardzo kluczowe, zawierają wiele cennych składników odżywczych.

Pochodzenie ziemniaka

Warzywo to, jako nowy, jadalny towar roślinny, zostało przywiezione za pośrednictwem Hiszpanów z Ameryki Południowej w trakcie jednej z ich odkrywczych wypraw. Do Europy ziemniaki przybyły końcem XVI wieku, natomiast w biegu następnych lat stały się jednymi z najbardziej wziętych warzyw, podawanych na stołach królewskich głów a także mieszczaństwa i chłopstwa.
Dzięki genetyce oraz dodatkowej selekcji, w ciągu wieków powstało dużo klas ziemniaków, jakie – zależnie od gatunku – wolno przygotowywać na wiele sposobów.

Obieraczka do ziemniaków



Środek ziemniaków, jak u większości roślin wyrastających w glebie, znajduje się pod skórką, którą należy usunąć. Najbardziej popularnym rozwiązaniem jest obranie ziemniaka ze skórki z wykorzystaniem noża lub mechanicznej obieraczki.

W domach, do usuwania skórki z ziemniaków zwykle używa się niewielkiego noża do jarzyn czy też dodatkowej przystawki do wielozadaniowego miksera, natomiast w lokalach gastronomicznych, gdzie ziemniaki gotowane są na rzecz kilkudziesięciu gości, używa się automatycznej obieraczki do ziemniaków, jaka w bardzo szybki sposób, przygotuje do kolejnej obróbki kilka kilogramów tych warzyw, w bardzo krótkim okresie. Obieraczki tego rodzaju, stosowane są zarówno w przemyśle spożywczym, gdzie ziemniaki są rozdzielane, obierane ze skórki a także pakowane za pomocą pakowarki próżniowej przemysłowej, która zamyka produkt w bardzo mocnej folii, jednocześnie wysysając z niej powietrze. Zabezpieczona w tego rodzaju sposób żywność, posiada dużo dłuższy okres użyteczności do konsumpcji, niż towar przechowywany luzem bądź opakowany tradycyjnie.

Pakowarka próżniowa komorowa



Pakowarka próźniowa komorowa cechuje się szybką a także wydajną produkcją zaś powstały szew ma wysoką kategorię szczelności. Poniektóre rodzaje pakowarek pracują w trybie zupełnie zautomatyzowanym, inne mogą wykonywać pracę w trybie manualnym.
Pakowaniu próżniowemu mogą być poddane nie tylko produkty spożywcze w stanie surowym, ale także gotowe dania, oddane do konsumpcji w późniejszym czasie.

Zobacz więcej: obieraczka do ziemniaków.