Żyrandol do kuchni – czy to dobry pomysł?

W kuchni nie może zabraknąć kilku rodzajów oświetlenia: głównego, dodatkowego i dekoracyjnego. To przede wszystkim kwestia komfortu korzystania z kuchennego wnętrza, ale i bezpieczeństwa. Czy jednak sprawdzi się tutaj żyrandol?

Piękny, ale czy praktyczny – żyrandol do kuchni

Żyrandol to specyficzna konstrukcja oświetleniowa. Choć kojarzy się ze starodawnymi wnętrzami, kompozycjami rozłożystymi, ciężkimi, obecnie przyjmuje coraz bardziej nowoczesne i minimalistyczne formy. Nie musi zatem oznaczać przytłaczającej i źle oświetlonej kuchni, wręcz przeciwnie.

W roli oświetlenia głównego, żyrandol do kuchni sprawdza się doskonale, o ile nie jest to lampa mająca postać złożonej konstrukcji, z mnóstwem elementów, w tym kryształków, które choć pięknie się prezentują, sprawiają problemy w utrzymaniu w czystości. Zarówno w małych, jak i w dużych kuchniach, najlepiej stawiać na żyrandole skromne, minimalistyczne, precyzyjnie wykonane, z wysokiej jakości materiałów, ale bez zbędnych ozdób.

Funkcje praktyczne specyficznego wnętrza

Kuchnia jest wymagająca, bo zmaga się z wyższą temperaturą, wilgotnością, wszelkiego rodzaju zabrudzeniami, a także tłustymi oparami. Oświetlenie kuchenne musi poradzić sobie z tak charakterystycznym pomieszczeniem. Z tego względu wybierając żyrandol do kuchni, należy zwracać uwagę na parametr IP, który mówi o podwyższonej odporności między innymi na wilgotność.

Żyrandol to oświetlenie główne, które ma za zadanie równomiernie oświetlać całe kuchenne wnętrze. Światło padające z żyrandola nie jest jednak w stanie dotrzeć do okolic blatów roboczych, zlewu czy kuchenki. W kuchni potrzebne jest dodatkowe oświetlenie boczne, a w tej roli może sprawdzać się oświetlenie podszafkowe lub punktowe źródła światła umieszczone w okolicach miejsc, gdzie są przyrządzane posiłki.

Co z dekoracją? Oświetlenie samo w sobie może stanowić dekorację, która będzie zdobić kuchnię. Najważniejsze jest zachowanie harmonii i równowagi, dopasowanie do stworzonej aranżacji kuchni, umiarkowany minimalizm, bo kuchnia ze swojej natury i tak musi pomieścić mnóstwo elementów wyposażenia. Ich nadmiar, także w postaci ozdób, nie sprzyja komfortowi gotowania.